18 sep. 2008

Källkritik.....

Någon person med intresse för kriminaldraman skrev en text om en ”verklig händelse” som skulle ha utspelat sig utanför Kvänum där jag bor och la ut texten på Wikipedia. Han förlade incidenten till det så kallade Hökebergs slott som inte existerar i verkligheten. Denna incident handlade om ett spiondrama med tyska nazister inblandade och hade detta verkligen hänt skulle det ha varit av en sån magnitud att det hade varit av allmän kännedom, inte minst i Kvänum. Det som är intressant i detta är hur lite människor kollar källor och hur kritiska de är till vad de läser. I en publikation utgiven av Svensk Turistförening har ”Hökebergs-incidenten” kommit med i marginalen i svart text för ”extra spännande” händelser i Vara kommun. Det är pinsamt att de inte kollat noggrannare än så….

Jag sökte lite själv och hittade en bokingssida för hotell runtom i Sverige och i Kvänum finns hotellet Lumber & Karle och på den sida där detta hotell beskrivs finns även tips om aktiviteter i Kvänumdsbygden och mycket riktigt, incidenten nämns igen…. Intressant hur en sån obskyr information så lätt sprids i så många sammanhang. Det finns säkert nämnt på fler ställen än den lilla efterforskning jag gjort?

2 kommentarer:

Susanne Lindström sa...

Det här verkar vara en så kallad modern myt. Moderna myter bygger bygger ofta på människors önskedrömmar. Helt enkelt att man bygger historier kring hur man vill att det skall vara/ha varit eller hur man vill att det skall gå. Det är intressant hur ett fåtal personers önsketänkande går så långt att det blir en myt som flera berättar och till och med tidningar skriver om dem. I många både gamla sägner och moderna myter finns det en hjälte. Finns det någon lokal hjälte i den här historien?

En tidigt spridd modern myt med en tydlig hjälte handlar om den tyska ockupationen av Norge där tyskarna en gång beordrade en norsk bussförare att köra en buss full av tyska soldater som skulle genomföra en rensningsaktion mot norska motståndsmän.

"Vägen kantades av branta stup och bussföraren styrde med vilje rätt ut för ett av dessa stup. Han offrade sitt eget liv för den norska motståndsrörelsen. Det sägs att en minnessten har rests till minne av chauffören vid platsen för hans hjältemodiga handling."

Samma myt men med vissa modifikationer presenterades i flera svenska dagstidningar under samma tid och ingen ifrågasatte vad som var sant eller inte. Dock har efterforskningar visat att inget bussbolag blev av med någon buss under den här tiden. Ingen minnessten och inga gravstenar finns som kan verifiera berättelsen. Däremot har många vittnat om vilken psykologisk effekt myten skapade och hur den kunde stärka motståndsandan. Denna myt har även tidigare förekommit; då gällde det ett tidigare krig mellan svenskar och norrmän där en norsk vägvisare leder den svenska hären ut för ett stup.

Det skulle vara intressant att kolla om det finns andra varianter av "Kvänumsmyten"! Oj vad mycket text det blev. Det är ju så spännande sånt här!

Susanne Lindström sa...

Du har en liten liten utmaning att hitta på min blogg!