20 mars 2009

Böcker

PÅ vilket sätt läser ni böcker? Jag har ofta ett flertal böcker jag läser parallellt och trivs bra med det. Sedan så är jag ”periodare” med att läsa böcker och slukar ett flertal på kort tid och sedan så kan det gå en lång tid innan jag får suget att läsa igen.

Just nu har jag 4 stycken böcker vid sängen (läser bara i sängen…) och slutför just nu andra boken av Khaled Hosseini som slog igenom med Flyga Drake och denna boken som är skrivet ur ett kvinnoperspektiv och heter Tusen Strålande Solar och rekommenderas varmt!!

Jag har bara några sidor kvar på Doris Lessings senaste bok där hon skildrar sin uppväxt och hennes föräldrar men första delen är skriven hur Doris hade velat att hennes föräldrars liv hade sett ut. Lite annorlunda!!

Har nyligen börjat på en svensk bok om Bloomsburygruppen som hittills verkar ok.

Den sista boken som införskaffades är om ett ”smalare” ämne och den är lite tyngre och mer ”akademisk” att läsa. Titeln är Stalin’s Forgotten Zion. Boken handlar om något som jag tills nyligen inte kände till, att Josef Stalin uppmanade en grupp ryska judar att flytta långt österut i Sovjetunionen och skapa ett nytt autonomt judiskt samhälle. Boken skildrar hur, varför dessa judar flyttade men också att även de drabbades av Stalins terror, men att det idag blomstrar en judisk kultur i Ryssland långt bort i asiatiska delen av landet i staden Birobidzhan.

13 kommentarer:

Elisabeth Alström sa...

Jamen Henrik Det var lustigt. Tänkta skriva om böcker i min blogg och just nu läser jag Tusen Strålande Solar. Har inte kommit långt alls men den fängslar. Mycket intressant. Du får kolla min blogg framöver om jag skriver något om böcker men det var tanken. Skall ta lite bilder också

Whippeternal sa...

Jag läser nog på ett liknande sätt som du. Har ofta flera böcker på gång och läser innan jag ska sova. Just nu läser jag Människohamn av John Ajvide Lindqvist, Orakelnatten av Paul Auster och Dorés Bibel av Torgny Lindgren. Jobblitteratur försöker jag läsa på dagtid. Jag har också fått hem Elisabeth Rynells nya bok, Hitta hem som jag skulle vilja börja läsa med en gång, men jag ska först avsluta Ajvides bok.

Igår och idag hade jag mina föreläsningar på Lärarutbildningen på temat "Vad har heteronormen med skolan att göra?". Nu är jag helt slut. Det gick ganska bra tycker jag. Jag har förhoppningsvis sått några frön hos dem som inte tänkt på det tidigare.

Anna-Carin sa...

Vad märkligt jag trodde att det var bara jag som läste fler böcker på samma gång men det förstår jag nu att det inte är. Just nu är jag inne i en icke bokläsarperiod.

Sagoruna sa...

Jag läser bara en bok i taget för det mesta MEN om jag håller på med en och får hem en bok i en serie så kan jag ta paus för att läsa den nya boken istället. Oftast varar en bra bok bara 2-3 dagar ihop med mig... Kvittar med antal sidor så jag gillar böcker på 1000 sidor de varar kanske en hel vecka. Har ofta en bok på gång men läser olika intensivt beroende på annat i livet, blir mer böcker på vintern o mindre på sommaren.

Lisa sa...

Hur 17 har jag kunnat missa den här bloggen?! Klantigt av mig, trodde jag hade koll på det mesta "whippetrelaterade" bloggarna (iaf de svenska). Kul tycker jagiaf att den är.
Jag läser enbart en bok åt gången, annars så blir jag alldeles för förvirrad. Nu är det Carl-Johan Vallgrens "Kunzelmann&Kunzelmann" som gäller. Riktigt bra är den, det märks att Vallgren gjort ett gediget jobb med den.
mvh Lisa

Källornas sa...

Jag har också sådär 3/4 böcker på gång samtidigt. Du Henrik borde inte du med dina finska kontakter döpa en kull efter Arto Paasilinna böcker? Den ljuva gftkokerskan, Den ylande mjölnaren och åskgudan son är väl inte helt fel:)!!

Källornas sa...

Ursäkta stavningen glömde förhandsgranska. Den ljuva giftkokerskan, Den ylande mjölnaren och Åskgudens son ska det vara!

Play A While sa...

Kul att höra hur ni andra läser böcker och vad ni läser!!!

Anonym sa...

Den här tråden missade jag när du började den, men tänkte haka på i alla fall.
Jag brukar också ha flera böcker på gång. Har precis avslutat "Pogue Mahone - Kiss My arse" av Carol Clerk. Den handlar om The Pogues uppgång och fall såklart och var bitvis väldigt inspirerande. Jag började omedelbart fantisera om ett slags "management by punk", men jag har inte delgivit min arbetsgivare mina tankar - ännu :)
Betydligt mer deprimerande är Naomi Kleins "Chockdoktrinen" som jag också håller på och tugga mig igenom. Har kommit till avsnittet om Chilekuppen- det är så otäckt och deprimerande att jag lagt boken åt sidan ett tag.
Annars blir det mycket Richard Dawkins (läs "The ancestor's tale) och Sci Fi (inga vuxenpoäng). Har lagt märke till att jag nästan inte läser någon "seriös" skönlitteratur sedan jag började som socialarbetare. Oj vad långt det blev - ursäkta! kram kicki

Håkan Härling sa...

Lillebror ... Jag läser också flera böcker samtidigt även jag en nattläsare men samtidigt så lyssnar jag på böcker på min Ipod fast inte på natten. Det tråkiga med mig är att jag inte läser som alla andra som gjort inlägg här om samhällsdebatt osv.. utan jag bata plöjer deckare och fantasy...D&D

Play A While sa...

Men storebror, när skall du bli vuxen??? D&D????

Play A While sa...

Boken om the Pogues skulle jag väldigt gärna läsa!! Kommer ihåg när jag reste i Skotska högländerna 1988 och de spelades överallt!!! Undrar vad Shane gör idag??

Anonym sa...

Inte mår han bra i alla fall att döma av boken - om han alls lever! Flera av medlemmarna i The Pogues blev alkoholister under resans gång och på de senare bilderna av Shane McGowan går han kanppt att känna igen.
De återförenades 2001, men jag vet inte om de spelar ihop fortfarande.
kicki