20 apr. 2008

Studiebesök osv.

Dagen efter vi anlände gick vi på guidad rundvandring i Krakow. Lagmansgymnasiet i Vara använder alltid ett specialistföretag på studieresor till Krakow där all personal talar flytande och bra svenska. Vi fick en övergripande bild av stadens historia och därmed även mycket av polsk historia i allmänhet. Kända byggnader, torg och gator ”kom till liv” vid guidningen och mest tid spenderade vi vid kungaborgen Wavel som ligger på en höjd i centrala Krakow. Tyvärr var vår guide väl förtjust i de belgisktproducerade och unika gobelänger som hänger i slottsbyggnaden och att stå framför en grupp nittonåringar i 15 minuter framför varje gobeläng är kanske inte ett ”hett tips” på att fånga gruppen…. Gobelängerna är nationens stolthet och de är oerhört vackra men det kan bli för mycket… I Wavel ligger en vacker kyrka som är viktig för nationen Polen då kungar har krönts och begravts där under århundraden och med tanke på Polens historia med bristande självständighet så blir Wavel av extra starkt nationellt intresse. Borgen har svensk anknytning då Sigismund III Wasa ligger begravd i kryptan av kyrkan och Sigismund var son till Johan III och därmed barnbarn till Gustav Vasa. Sigismund hann med att både vara kung i Sverige och Polen och storfurste av Litauen.
Vår guide var som så många andra så oerhört stolta över påven Johannes Paulus II som regelbundet besökte staden och var dess ärkebiskop under en period. Han bodde alltid i samma hus som vi besökte och tydligen gick Johannes Paulus II alltid ut på husets balkong för att samtala med stadens invånare. I Krakow finns ett stort museum om stadens berömde son.

Dagen därpå bussades vi till det som var det viktigaste för mig på denna resa och det var besöket i Auschwitz (Oświęcim på polska). Även här skedde vår guidning på svenska av oerhört kompetent personal som på ett fångade sätt återgav all de hemskheter som pågick där under andra världskriget. Tyvärr måste jag säga att det var många grupper som sökt sig till Auschwitz denna söndag och det blev trångt och lite stressigt i Auschwitz 1 och de egna reflektionerna och tankarna kom av sig då vi blev tvungna att ofta se till att vi inte gick in i varandra osv. På Auschwitz 1 återgavs hela historien kring alla de lägerkomplex som upprättades nära varandra och det svåraste var att behöva se sparade kläder, leksaker osv. från barn som hamnade i detta helvete…… Efter det for vi till det rena förintelselägret Birkenau och där blev det påtagligt hur fruktansvärt denna massutrotning var samt hur systematiskt nazisterna byggt upp lägret. Det blev extra gripande då en större grupp med ungdomar från Israel vandrade omkring på området och flera var inlindade i israeliska flaggan. Det blev så många intryck att det var svårt att förhålla sig till allt vi såg och nu när jag kommit hem och tittar på de foton jag tog så känns det faktiskt jobbigare…. Nu är jag en erfarenhet rikare och kommer att på ett bättre sätt kunna undervisa bättre om denna mörka del av mänsklighetens historia!

Dagen därpå fortsatte det judiska temat och vi besökte den gamla judiska stadsdelen Kazimierz. Endast ca 150 judar bor idag i Krakow och fram till 1968 var de betydligt fler men 1968-1969 bedrevs en statsorganiserad förföljelse (endast 20 år efter förintelsen…) av de judar som levde i Polen och de flesta berövades deras medborgarskap och lämnade landet… Av 7 synagogor i stadsdelen är en mindre den som den lilla församlingen använder till gudstjänster osv. Denna stadsdel var mycket spännande då den var så annorlunda mot resten av Krakow med en helt annan atmosfär (mer avslappnad och ”skön”). Filmen Schindlers list spelades till viss del in i denna stadsdel. Vår guide denna dag var ganska ny och lite nervös och inne i synagogan blev det en jätterolig felsägning!!! Guiden skulle säga de heliga torah-rullarna men det blev istället de heliga toarullarna!!!!! Jätteroligt, men väluppfostrade som vi är så höll vi minen!!!!

Under tisdag skulle eleverna på studiebesök relaterat till deras inriktning på program och jag följde med på två ställen. Först träffade vi en professor i historia med inriktning på arkiv och med honom talade vi om Polen idag och förr samt i relation till Sverige. Wojtek har levt i Sverige och talade prickfri svenska!! Wojtek är mycket engagerad i polens naturrörelse men som jag förstod honom var det ingen lätt uppgift att ägna sig åt!! På eftermiddagen träffade vi två unga män som läser juridik och de berättade om polens rättsväsende och efter det gick vi till Krakows domstol. Säkerhetskraven var rigorösa och vi kollades noga med detektor och väskor röntgades osv. Senare på eftermiddagen träffade vi 5 studenter som läser svenska och det var trevligt att sitta och prata om allt möjligt och de var verkligen duktiga på svenska. En kvinna hade läst i två år men trots att hon inte besökt Sverige så var vi tvungna att anstränga oss att höra att hon inte är svensk!! Snacka om språktalang!!

På onsdagen åkte all utom jag till den berömda saltgruvan. Efter att man gått närmare 150 nere under jord i olika rum skall man åka en gammal hiss där alla packas in som sillar och tyvärr klara jag inte sådana hissfärder… Jag gick och shoppade på Krakows gigantiska galleria istället!! Man kan ju inte vara seriös hela tiden…

1 kommentar:

Susanne Lindström sa...

Jag förstår att du är tagen efter besöket i lägren. När jag var där blev det alldeles för mycket för mig att vistas i rummet med brankläder och leksaker. Min Enya vara bara några år då och det blev väldigt påtagligt. Jag blev helt enkelt tvungen att gå ut därifrån. Det gjorde ont i både kropp och själ. Jag var nästan på väg att kräkas när jag kom ut.

Roligt att få läsa om dina upplevelser. Jag har full förståelse för att du är trött. Hur orkade du med så mycket?! Synd dock att du missade saltgruvan. Den är väldigt häftig.

Tog guiden i Auschwitz upp om förintelsen av homosexuella och zigenare?