18 mars 2008

Väl bevarad hemlighet

Mats ute i myren
Norrland eller Västergötland???
Näckrosor i Rösjön
Även Toad blev fikasugen efter promenaden......
Mats framför uthusen i Bastöna

De som vet hur jag bor vet att det är ett oerhört öppet och platt landskap men inte så lång härifrån utanför för en by som heter Norra Vånga ligger en "väl bevarad hemlighet", Bastöna, Rösjömosse och Rösjön. Varför skriver jag om det här just nu, jo det är väl så att jag just nu längtar efter sommar efter den hemska snöstormen igår och satt och tittade på lite bilder och "drömde mig bort". Bastöna är en helt intakt gård från runt mitten av 1800-talet. Mitt inne i skogen ligger denna lilla vackra gård och ca 2.5 km promenad genom ett myrlandskap når man Rösjön. Rösjön ligger lång från vägar, bostäder osv. och det är så härligt att vara på ett ställe där bara naturen "låter".

Myrarna ser ut precis som i Norrland och det skall finnas hjortron men jag har tyvärr inte hittat några. TV-serien på Vilhelm Mobergs bok Rid i natt spelades delvis in i området och kommer själv ihåg en scen där Kjell Brgqvists karaktär begravs levande i myren.....

Häromåret tog jag med min systerson Mats till Bastöna och när vi vandrat till Rösjön så fikade vi och njöt av utsikten. Rösjön är tydligen av riksintresse gällande fågellivet.

3 kommentarer:

Mona Lindström sa...

Men herre min skapare, det ser ju ut som där jag växt upp som barn. I Särna. Kunde inte i min vildaste fantasi tänka mig att det kunde se ut så nere hos dig.

Jenny,Nokia och Leo sa...

Oerhört vackert, dit vill jag åka nån gång. Sverige är fantastiskt med alla sina smultronställen.

Anonym sa...

Glad Påsk tillönskar Er båda och dom fyrbenta vännerna!
Mvh
Marie Sandberg