22 maj 2008

Film igen



I de båda nior jag undervisar jobbar vi för tillfället med Kina. Vi tittar just nu på filmen Den siste kejsaren. Jag hade inte sett filmen på många herrans år och hade glömt vilken fantastisk film det är på många sätt! Har du inte sett den gör det, och om du sett den men inte på länge, se den igen!!! Musiken är suverän så nu finna den även nedladdad (köpt helt lagligt!!!!) på datorn för njutning.


Personligen tycker jag att spelfilm (naturligtvis även dokumentärer) är helt suveränt att använda i undervisningen för att levandegöra det som eleverna jobbar med för tillfället. Nu med den teknik vi använder i klassrummet med bildprojektor (kanon) i taket osv. blir det lite mer "biofeeling" än när vi använde gamla tv-apparater och vhs. Vi är några lärare i kommunen som vurmar för film, men då helst på bio och många av dagens unga har inte satt sin for i en biograf och är totalt okunniga om denna kulturform. Vi sökte därför förra året pengar från filminstitutet och drog igång ett bioprojekt där majoriteten av eleverna i kommunen fick åka och gå på bio (kvalitetsfilm!!) med för- och efterarbetet. Det har varit lyckat!!! De flesta av kommunens elever bor i mindre samhällen och går i skolan där så de behövde bussas till biografen men projektets pengar täckte även det.

2 kommentarer:

Susanne Lindström sa...

Ja du, film är ju fantastiskt bra att använda i undervisnnigen. Toppen att ni fick pengar för ett sånt projekt! Vi brukar använda film i undervisningen för att belysa olika fenomen i samhället, t.ex. heteronormativitet. Då tittar vi på både queerfilmer och heterofilmer. Queerfilmer bland annat för att se hur normen skapar innanförskap och utanförskap - alltså vilka konskevenser den kan få för individerna - heterofilmer (som ju de flesta är) för att se hur självklar och odiskutabel normen är för de flesta, hur vi bara travar på i våra vanliga fotspår. Det är oftast identitetsskapande som är det övergripande temat då. Då går vi inte på bio utan lånar filmerna från Mediacentralen.

Play A While sa...

Hoppas att dessa filmer kommer att ingå i den kommande kursen om queer i skolan!!!!! Älskar att analysera film!!