11 nov. 2008

Rut - Balzac Röda Rummet (OBS! lång text)

1989 for jag till London för att gå på Cruft’s. Då var utställningen fortfarande på Earls Court och utställningen var även en upplevelse i storstaden. Att jag sen inte stannade kvar i London en hel vecka har sin förklaring av att jag hamnade på en restresa och var tvungen att dela rum med en oerhört mystisk brevbärare från Bromma. Så jag åkte i stället ut till mina tidigare arbetsgivare och den airedaleterrier kennel jag jobbat på ett par år tidigare. I slutet av veckan bar det i alla fall in till London. Whippet dömdes detta år av en ganska obskyr kvinna vid namnet Mrs Rolls som hade haft ett par whippetkullar under namnet Velroza vid mitten av 60-talet. Redan när jag anlände tidigt på morgonen såg jag Frank Moore (Allgarth whippets) gå omkring med en jättefin beige och vit tik men jag ville inte störa honom trots att jag ville fråga vem hon var och gärna ta en bild av henne. Jag överraskade även min vän Jessie McLeod (Peperone whippets) som såg förvånad ut när jag dök upp vid boxarna, då jag inget sagt at jag var på väg…
Roligt var att den beiga tiken vann sin klass och till slut även cert och BIM och då fick jag mina bilder.
Tiken var Ch Marash Melody of Bayard. ”Mellie” fick senare komma till Sverige då Anna-Lena Bäckvall och Kicki Sandell fick ta henne hit och då hon skulle komma parad så bestämde jag mig för att ta en tik ur kullen och nu efter at ha skrivit en massa så kommer jag till slut fram till denna texts tema, ”Rut” – Balzac Röda Rummet (e. Ch Carmodian Twany Knight of Hutaka). Rut ligger numera bakom massor av fina whippets världen över men många nuförtiden har nog inte koll på ”lilla Rut”. Året innan 1988 var jag i Leeds och då vann Mellies mamma Ch Queen of the May at Marash BIR och även henne tyckte jag mycket om och ett par år tidigare såg jag likaså Queen of the Mays mamma Oakbark May Queen.
En ung Rut, Balzac Röda Rummet
1989 på Cruft's. Marash Melody of Bayard med sin engelska ägare Frank Moore när Mellie vinner BIM.
Ch Queen of the May at Marash
Rut levde först hos min storebror men då dagmatte kastade in handduken flyttade Rut till mig i Uppsala. Rut var en speciell dam med tre intressen: mat, sova och viktigast av allt jaga!!! Rut var en utpräglad jaktintresserad whippet som jagade lika bra med nosen som med ögonen. Rut kunde gå ut i ett spår ett par meter och mycket fort avgöra om spåret var färskt nog att följas upp. Rut var en röd tik som med dagens mått skulle anses ovanligt liten. Rut ställdes ut en del och vann ett cert men tyckte att utställningar var ganska träligt så ganska snabbt lär jag henne slippa. Rut gillade hellre att följa med på springturer!!! Rut kom så småningom att tillsammans med Kim leda min lilla whippetflock.
Min Kim (Ch Play A While at Peperone) hade parat Mellie och den strålande kullen med hundar som Ch Balzac Fria Tider och Ch Balzac Opsis Kalopsis producerades och därför ville jag så gärna använda Kim på Rut och i en kull om fem föddes Ch Play A While Fantasiregn som flyttade till Tuija Elomaa (Pisqueak) i Finland. ”Siv” som jag döpte henne till som nyfödd växte till en mycket vacker whippet och hon gjorde bra ifrån sig på utställningar och rundbana (hon behövde bara en femte tid på bana för att bli brukschampion), men det var som avelstik hon excellerade. Tillsammans med Ch Airescot Fandango och Ch Wolf Tone Viking fick Siv rader av fina avkommor som utmärkt sig som utställningshundar och i aveln och den namnkunnigaste är Ch Pipsqueak Charmtroll.
Den tik jag kunde gå vidare på ur kullen med Fantasiregn levde inte riktigt upp till mina krav så jag hade inget själv att gå vidare på ur denna kombination. Men som tur var fick jag möjlighet att längre fram komma åt linjen som gick tillbaks på Rut via Ch Pipsqueak C’Tawwa (dotter till Fantasiregn) som jag parade med Ch Balzac Opsis Kalopsis och min nuvarande äldsta hund Mymlan föddes och Mymlan är i sin tur mamma till Memma, Play A While Lady Orlando.
En uppskattad bild för mig, en gammal Rut och en ung Mymlan
Tuija lät den vackra dottern till Fantasiregn, Ch Pipsqueak Cornflower flytta till USA och några år senare fick Tuija Elomaa och jag möjligheten att ta hit Cornflowers dotter ”Toad”, Leyenda Miyabi Oh So Sexy som således också går tillbaks till Rut. Toad i sin tur är mamma till min underbara ”Juni”, Ch Play A While Late Red Autumnhop Ale.

2 kommentarer:

Anna Lena sa...

Hej Henrik!
Så kul att läsa om Rut och se bilderna från förr. Visst är det väl intressant hur en enskild hund kan få så pass stor betydelse trots att den i sig själv inte var en stjärna?

Sara och Miki sa...

Vad kul och intressant att läsa lite historik om dina hundar!