21 nov. 2008

Indien och blogg - India and blogg

Tidigt (väldigt tidigt….) bär det av ner till Landvetter för resan till Indien. Har fått önskemål att jag borde mobilblogga och jag har fixat en ny blogg för att kunna blogga via mobilen via MMS då Tre och Blogspot inte är kompatibla. Tyvärr så fungerar min mobil mindre bra och antennen verkar ha gett sig så kan inte lova att det kommer att fungera tillfärdställande….

I onsdags var vi över dagen i Lund och träffade Ingrid som skriver en doktorsavhandling där hon jämför indisk och svensk skola och hon är gift med en indier så vi fick inte bara tips angående indiska skolan, utan hon gav även värdefulla tips hur det fungerar socialt i Indien. Västvärlden är ju individorienterad , men i Indien är du en del av grupp och när vi träffar indier så kommer de fråga om familj osv. för att vi skall sättas in i ett sammanhang. Jag kan inte bara presentera mig som Henrik läraren.

På hundfronten är det inget nytt utan vi går och väntar på att Memma (Play A While Lady Orlando) skall börja löpa.

Very, very early tomorrow we will go to Gothenburg to start the journey to India. We are 8 teachers who will visit Srikakulam in southeast India to study schools for a week. Some people have asked me to blog from the trip and I have started a new blog for that purpose as Blogspot and my phone company is not working together. I can promise it will work properly as the antenna in my mobile seem to have given up…. I will try to do some mobile blogging anyway!!

Nothing new with the dogs. We are only waiting for Memma (Play A While Lady Orlando) to come in to season so she cab be mated!!


Adress: http://henrikiindien.bloggagratis.se/

17 nov. 2008

Ingen utställning och Indien

I lördags vaknade jag och bestämde mig för att inte åka till Sjuntorp. Jag var så trött så jag somnade om och vaknade inte förrän 11.00 så jag behövde nog sova. Kan mig veterligen aldrig komma på något endaste tillfälle jag gjort så här tidigare?? Sen var jag pigg resten av helgen och handen på hjärtat så saknade jag inte att åka till utställningen. Jag har ju besökt en och annan utställning genom åren…..

Just nu håller vi på med de sista förberedelserna inför Indien-resan. På onsdag skall jag och två kollegor bege oss ner med tåg till Lund över dagen för att träffa en forskare som är riktigt duktig på det indiska skolsystemet för att ännu bättre vara förberedda inför alla besök vi kommer att genomföra nästa vecka. Då vi kommer att vara mycket ute på landet i östra Indien så har vi varit tvungna att ta massor av sprutor och det är skönt att det är över nu för så kul är det inte att ta sprutor…. Man försöker förbereda sig mentalt att vi kommer att få se mycket fattigdom men jag tror inte man kan tackla det förrän man befinner sig i dylika situationer. Vi kommer att besöka en skola som ligger väldigt ensligt och det är en skola i ett stamsamhälle och det tycker jag låter extra spännande.

På lördag beger vi oss iväg väldigt, väldigt tidigt med flyg från Göteborg och sedan via Paris, Madras och Hyderabad skall vi sedan anlända i Srikakulam där vi skall vara under vistelsen.
Johanna som har jobbat som vikarie på skolan tidigare skall täcka alla mina lektioner och det känns tryggt då jag då vet att det inte blir några problem. Johanna är mitt i sin utbildning till lärare så det blir bara bra för henne att få komma ut lite i verksamheten (och tjäna lite extra pengar!!!).

I morgon när gruppen som skall åka till Indien träffas skall de lokala ”blaskorna” komma och då skall vi berätta om vårt projekt och framförallt i dessa tider måste vi tydligt framföra att det inte kostar kommunen ett enda öron, det projekt vi nu genomför. Projektet ligger under Sala Ida och till och med våra vikarier betalas via projektpengarna.

”In case of emergency” är diverse preparat inköpta som Resorb osv. om Montezumas hämnd slår till……

14 nov. 2008

Grattis Mona och Chivas - Congratulatins Mona and Chivas

Chivas som i "finare sammanhang" heter Play A While Bishops Finger blev igår klubbmästare i agility. Chivas är riktigt duktig på denna sport och det är trevligt att Chivas kan omvandla all sin positiva energi till agilityn!! Lycka till i fortsättningen!!

Chivas who in more “sophisticated” surroundings is called Play A While Bishops Finger, yesterday managed to win the club championship in agility. Chivas is really skillful in this sport and it is wonderful to see Chivas use all his positive energy in to the agility!! Good luck in the future!!

12 nov. 2008

Juni - Ch Play A While Late Red Autumnhop Ale


Lena Svebeck var snäll och skickade en bild på Juni från utställningen i Vingåker

Is it the autumn? - Är det hösten?

Is it the autumn and the darkness or something else? Last week I was so extremely tired and had no energy for anything but work. When I cam home from work I had to sleep for an hour and that hardly ever happens…. Even though I slept for an hour in the afternoon I still could go to bed the same time as I always go to bed. This week I have so much more energy??? I even have the “inspiration” to write a little in the blog!! A couple of years ago I invested in a lamp used for night orienteering and this lamp is very helpful during the dark period of the year. I live out on the countryside a long way from any street lamps.

Är det hösten och att det är mörkt eller något annat? Förra veckan var jag så väldigt trött hela tiden och hade inte energi för att göra något annat än att jobba. När jag kom hem från jobbet så sov jag en timme och det gör jag aldrig annars…… Trots att jag sov en timme kunde jag ändå gå och lägga vid tid jag alltid brukar lägga mig under veckorna när jag jobbar. Så här långt denna vecka har jag så mycket mer energi!! Jag har till och med lite ”inspiration” för att skriva lite i bloggen! Nu det är mörkt så har jag sedan några år skaffat ett mycket bra hjälpmedel när jag skall ut med hundarna, en orienteringslampa. Jag bor ju ganska långt ut på landet en bra bit från gatlyktor !!

11 nov. 2008

Rut - Balzac Röda Rummet (OBS! lång text)

1989 for jag till London för att gå på Cruft’s. Då var utställningen fortfarande på Earls Court och utställningen var även en upplevelse i storstaden. Att jag sen inte stannade kvar i London en hel vecka har sin förklaring av att jag hamnade på en restresa och var tvungen att dela rum med en oerhört mystisk brevbärare från Bromma. Så jag åkte i stället ut till mina tidigare arbetsgivare och den airedaleterrier kennel jag jobbat på ett par år tidigare. I slutet av veckan bar det i alla fall in till London. Whippet dömdes detta år av en ganska obskyr kvinna vid namnet Mrs Rolls som hade haft ett par whippetkullar under namnet Velroza vid mitten av 60-talet. Redan när jag anlände tidigt på morgonen såg jag Frank Moore (Allgarth whippets) gå omkring med en jättefin beige och vit tik men jag ville inte störa honom trots att jag ville fråga vem hon var och gärna ta en bild av henne. Jag överraskade även min vän Jessie McLeod (Peperone whippets) som såg förvånad ut när jag dök upp vid boxarna, då jag inget sagt at jag var på väg…
Roligt var att den beiga tiken vann sin klass och till slut även cert och BIM och då fick jag mina bilder.
Tiken var Ch Marash Melody of Bayard. ”Mellie” fick senare komma till Sverige då Anna-Lena Bäckvall och Kicki Sandell fick ta henne hit och då hon skulle komma parad så bestämde jag mig för att ta en tik ur kullen och nu efter at ha skrivit en massa så kommer jag till slut fram till denna texts tema, ”Rut” – Balzac Röda Rummet (e. Ch Carmodian Twany Knight of Hutaka). Rut ligger numera bakom massor av fina whippets världen över men många nuförtiden har nog inte koll på ”lilla Rut”. Året innan 1988 var jag i Leeds och då vann Mellies mamma Ch Queen of the May at Marash BIR och även henne tyckte jag mycket om och ett par år tidigare såg jag likaså Queen of the Mays mamma Oakbark May Queen.
En ung Rut, Balzac Röda Rummet
1989 på Cruft's. Marash Melody of Bayard med sin engelska ägare Frank Moore när Mellie vinner BIM.
Ch Queen of the May at Marash
Rut levde först hos min storebror men då dagmatte kastade in handduken flyttade Rut till mig i Uppsala. Rut var en speciell dam med tre intressen: mat, sova och viktigast av allt jaga!!! Rut var en utpräglad jaktintresserad whippet som jagade lika bra med nosen som med ögonen. Rut kunde gå ut i ett spår ett par meter och mycket fort avgöra om spåret var färskt nog att följas upp. Rut var en röd tik som med dagens mått skulle anses ovanligt liten. Rut ställdes ut en del och vann ett cert men tyckte att utställningar var ganska träligt så ganska snabbt lär jag henne slippa. Rut gillade hellre att följa med på springturer!!! Rut kom så småningom att tillsammans med Kim leda min lilla whippetflock.
Min Kim (Ch Play A While at Peperone) hade parat Mellie och den strålande kullen med hundar som Ch Balzac Fria Tider och Ch Balzac Opsis Kalopsis producerades och därför ville jag så gärna använda Kim på Rut och i en kull om fem föddes Ch Play A While Fantasiregn som flyttade till Tuija Elomaa (Pisqueak) i Finland. ”Siv” som jag döpte henne till som nyfödd växte till en mycket vacker whippet och hon gjorde bra ifrån sig på utställningar och rundbana (hon behövde bara en femte tid på bana för att bli brukschampion), men det var som avelstik hon excellerade. Tillsammans med Ch Airescot Fandango och Ch Wolf Tone Viking fick Siv rader av fina avkommor som utmärkt sig som utställningshundar och i aveln och den namnkunnigaste är Ch Pipsqueak Charmtroll.
Den tik jag kunde gå vidare på ur kullen med Fantasiregn levde inte riktigt upp till mina krav så jag hade inget själv att gå vidare på ur denna kombination. Men som tur var fick jag möjlighet att längre fram komma åt linjen som gick tillbaks på Rut via Ch Pipsqueak C’Tawwa (dotter till Fantasiregn) som jag parade med Ch Balzac Opsis Kalopsis och min nuvarande äldsta hund Mymlan föddes och Mymlan är i sin tur mamma till Memma, Play A While Lady Orlando.
En uppskattad bild för mig, en gammal Rut och en ung Mymlan
Tuija lät den vackra dottern till Fantasiregn, Ch Pipsqueak Cornflower flytta till USA och några år senare fick Tuija Elomaa och jag möjligheten att ta hit Cornflowers dotter ”Toad”, Leyenda Miyabi Oh So Sexy som således också går tillbaks till Rut. Toad i sin tur är mamma till min underbara ”Juni”, Ch Play A While Late Red Autumnhop Ale.

Äktenskap

Enligt denna artikel i DN idag vill vänsterpartiet tvinga präster att viga samkönade par. Om lagen blir så att präster själva får välja om de vill viga samkönade par eller inte så slog det mig häromdagen – kan homosexuella präster vägra att viga heterosexuella par? För mig är det inte intressant personligen att kunna gifta mig i kyrkan då det är många år sedan som jag gick ur kyrkan, men det är ju ändå en principsak för de som önskar detta som lever med en person av samma kön. Men förhoppningsvis kommer det ändå vara en grupp ”snälla” präster som kommer att ställa upp och viga samkönade par i kyrkan om lagen utformas på det sättet at det inte blir tvingande. Frågan är också hur trevligt och romantiskt en vigsel blir om man som par vet att prästen inte vill ställa upp egentligen, om det skulle bli tvingande??


Jag brukar läsa Helle Kleins blogg då och då och för ett tag sedan så fick jag berättat för mig att hon inte ses med blida ögon i vissa grupperingar inom svenska kyrkan nu när hon är prästvigd (jag tror hon är klar med sin utbildning??). Förmodligen är hon väl för ”radikal”, men tänkas kan att samkönade par som vill viga sig i kyrkan kommer att kontakta henne??

10 nov. 2008

Little report - Liten rapport

I got good news from Birte Nöding in Germany. The kids by Play A While Whitstable Bay Ale from kennel Betty Barkley have done very well recently.

Jag fick trevlig rapporter från Birte Nöding i Tyskland. Valpar ur kullen efter Play A While Whitstable Bay på kennel Betty Barkley har gjort väldigt bra ifrån sig senaste tiden!!


Betty Barkley Island In The Sun V1 and winner of the youth CAC in Hannover.
Betty Barkley Indian Lover V1 and youth CAC-winner in Hannover.

Last weekend we showed under Roger Wiklund (Signum whippets) at a Whippet Club open show. Juni (Ch Play A While Late Red Autumnhop Ale) made her debut in the champion class and ended up number 5. The highlight of the show was again to see the absolutely exquisite bitch puppy Carmodey Gullviva (by Play A While Whitstable Bay) and she won a huge puppy class age 4-6 months.

I am happy that “Viggo”, Play A While Whitstable Bay is showing promise as a stud dog!!
I lördags for jag med trevliga kamrater till whippetklubbsutställningen i Vingåker för att ställa ut under Roger Wiklund. Juni hjorde debut i championklassen och slutade som femma. Höjdpunkten under dagen var att återigen få se den underbara lilla tikvalpen Cramodey Gullviva som är efter Play A While Whitstable Bay och hon vann en stor klass 4-6 månader!!
Jag är nöjda att "Viggo", Play A While Whitstable Bay visar att han är en lovande avelshund!!

7 nov. 2008

Greta - Ch Play A While Pistepirkko

Greta och jag på Krägga i regnet då hon ändå visade sig förträffligt och blev tvåa i en stor klass!
Greta i maj i år strax över 13 år då hon blev BIS-veteran under Iva Kimmelman på den finska specialen!

Greta 3 månader. När Tuija skickade denna bild förstår ni nog att jag blev i "extas"!!


Tyvärr finns inte Greta, Ch Pipsqueak Pistepirkko, med oss längre. Greta fick ett långt och bra liv hos Tuija Elomaa och nådde den aktningsvärda åldern av 13.5. I maj 1995 såg Greta och hennes syskon dagens ljus och jag var med när kullen föddes hemma hos Tuija Elomaa i Helsingfors. Meningen var att Greta skulle flytta till mig i Sverige. Greta var undan Nina, Peperone Piaffe och därmed en halvsyster till min Buddha, Ch Play A While XXXX. Gretas pappa var den vackra whippetkillen Gama, Ch Kipin Kapin Goddfellow.



Jag hade inte hjärta att dela på Greta och Tuija så hon fick stanna kvar i Finland men Greta var gäst hos mig flera gånger för att ställa ut sig och ha en kull på Play A While och Greta delägdes av Tuija och mig. Jag kunde inte ha kullar vid den tidpunkten och frågade Tuija om hon inte kunde tänka sig att låna Nina av mig för en kull. Jag fick träffa Greta två gånger i år och i maj i Finland var hon så fin när hon var BIS-veteran under Iva Kimmelman (Merci Isle).
På Krägga visade jag Greta under Mary Lowe och hon vägrade att tro på mig när jag sa hur gammal hon var och i regnet travade Greta trots sin ålder med lätta steg fram till en andra plats i en stor klass. Greta hade i somras börjat höra dåligt så jag fick vara mer noga med att jobba med händerna när vi skulle samarbeta men hennes luktsinne var det inget fel på och de köttbullar jag använde uppskattades mycket och jag fick skärpa mig för att inte skrika rakt ut när Greta tog fel på köttbullen och ett av mina fingrar……!!!!



Greta var snällheten personifierad och hon var allas bästa kompis. Precis som sin mamma och många syskon och halvsyskon var Greta väldigt hungrig och hon gjorde alltid allt hon kunde för att komma åt mat och jag skulle kunna sitta här länge och skriva om olika dylika händelser!!
Tuija blev förskräckt när hon frågade mig om jag hade någon idé till Gretas kennelnamn och jag var då förtjust i finska rockgruppen 22 Pistepirkko och föreslog det glatt men Tuija såg ganska förfärad ut men gick med på det och än idag beskylls jag för att det är mitt fel att syskonen har ”konstiga” namn.



Tacksamhet går till Tuija som tog så bra hand om Greta så att hon som alla Tuijas hundar alltid lever ovanligt långa liv.



Greta är mamma till en hel rad fina barn och jag är stolt över Gretas dotter Ch Play A While Blå Tåget.