31 juli 2008
Puppies in Arizona
30 juli 2008
Skolan och normer
Mycket viktigt är också hur vi talar till eleverna och när jag har lärarstuderande i klasserna på praktik är det inte ovanligt att de säger: ”men Staffan, när du träffar kvinnan du kommer att gifta dig med….”, underförstått att naturligtvis är Staffan heterosexuell och Staffan lär ju inte protestera om han är 16 år och vet vad som händer om han säger att han vill bli ihop med en kille. Efter att en praktikant sagt så brukar vi prata om det efteråt och då brukar jag uppmana dem att istället säga ”att när du träffar någon du vill leva dit liv med”, eller liknande som är helt neutralt.
Att utmana normer är mycket, mycket svårt i praktiken därför att vi människor vill dra åt handbromsen när någon ifrågasätter det jag upplever som ”normalt” och givet, men som en kollega till mig brukar säga: ”vi kanske har sått ett frö i alla fall”. Dvs. att personen ifråga som ”utmanats” börjar tänka på vad som gjorde att hon/han reagerade.
I mitt tycke råder en slags kristen norm i många skolor som är kopplad till tradition, inte minst vid skolavslutningar. Då skall i åtskilliga fall skolan ha avslutningen i kyrkan trots att mängder av barn har en annan religion eller är ateister osv. I svensk grundlag står det att inge person skall behöva avslöja hans/hennes religionsuppfattning, men att kritisera en skola för att de har avslutningen i kyrkan tvingar människor att behöva avslöja sin religionsuppfattning.
En kollega blev upprörd på mig tidigare i år då jag ifrågasatte att eleverna i de yngre åldrarna går på en adventssamling varje år. Hon menade på att de minsann skulle få ta del av den tradition som hon vuxit upp med och tyckte att det skulle vara förfärligt om skolan inte gick på denna samling. Om vi skall tänka på det viset så måste ju en åklagare komma och ta över undervisningen när vi jobbar om lag och rätt osv. Min kollega menade att skolan inte har den kompetensen kring advent osv. Jag menade då att det är en privatsak och att de elever och föräldrar som finner adventssamlingen viktig kan göra det på barnens fritid. Likväl som att de föräldrar som finner det viktigt med skolavslutning i kyrkan lätt kan fixa det på egen hand på kvällstid eller liknande. Svensk skola skall vara icke-konfessionell och då skall den ”banne mig” vara det också. Elever kan ta del av religioner i skolan men skall inte aktivt deltaga i, det är en stor skillnad där.
28 juli 2008
Ytterligare utställning - Yet another dog show
Late Red Autumnhop Ale moving first and sister Sheper Neame behind
Sunday Michael Vikström (Twyborn whippets) and I went to an all breed show in the small village of Ransäter in the county of Värmland. The judge was Lotte Jörgensen of Boxadan fame from Denmark. Michael’s Ch Twyborn Grey Gardens was BOB and fourth in the group. My Juni, Play A While Late Red Autumnhop Ale was runner up top bitch and got the CAC (CC) but according to the new rules of winning the champion title in Sweden a sighthound must win at least one CAC at a sighthound show, so though Juni has enough CAC she cannot gain the title….. Juni’s litter sister Play A While Sheperd was third best bitch!
This was one of the warmest shows I have ever attended in Sweden and it was around 32 degrees (C°) in the shade. I have been to warmer shows abroad and remember a ridiculously hot show at Windsor back in the eighties! Luckily we could find god shading close to the whippet ring!
My friend Linda was showing her basenjis at a specialty outside the main area for the all breed show in a field with no natural shading at all…. Her basenjis were very brave and “showed off” in spite of the heat! I had the honor of showing Linda’s fantasticly beautiful bitch Frida (Klassic's Justa Natural ) that is also unusually nice tempered. Frida did very well and was awarded BOB. Fun to show a dog of another breed for a change!
Söndag for Michael Vikström och jag till Ransäter och ställde ut under Lotte Jörgensen. Det blev goda resultat och Michaels Twyborn Grey Gardens blev BIR och BIG-4. Play A While Late Red Autumnhop Ale blev tvåa bästa tik med cert och hennes kullsyster Play A While Sheperd Neame slutade placeringen bakom syrran som trea bästa tik.
Det är nog den varmaste utställning jag upplevt i Sverige vad jag kan minnas!! I närbelägna Sunne var det enligt SMHI 32 grader och Ransäter var nog inte annorlunda. Som tur var kunde vi hitta lite skugga nära whipetringen.
Min kompis Linda ställde ut sina basenjis på ett område utanför kennelklubbsutställningen på deras specialklubb och runt deras ring fanns ingen naturlig skugga överhuvudtaget..... Jag hade äran att visa Lindas fantastiskt fina och trevliga amerikanska import Frida (Klassic's Justa Natural) och hon slutade som BIR!! Jättekul att visa en hund av en annan ras då det var länge sedan jag gjorde det.
26 juli 2008
Några bilder från World Show - Some photos from the world show
Play A While Lady Orlando got excellent. A few days later she was runner up BIS at the Swedish Whippet Club Gala Match Show
Judge Magnus Hagstedt checking Juni coming and going
All these photos courtesy of Pauline Oliver (SpyanflyUk2000@aol.com)
Fest!!!!!!!!!!!
Trevligt att träffa Christian igen då det var länge sedan!
Kusin Mathias med flickvännen Diane
Lillasyster Linda var på glatt humör!!
Igår kväll i det fantastiska vädret ornade min kusin Richard med fru Yvonne en trevlig fest hemma hos dem i deras häftiga hus utnaför Lidköping!! Ett flertal gamla kompisar och kusiner var på plats och det bjöds på underbar mat och Mathias ordnade som traditionen bjuder, på musiktävling. Jens, lillasyster Linda och jag "korossade" allt motstånd och vann tävlingen som hade två olika moment.
Tidigare på dagen satte jag mig på min cykel och for runt mellan småbyar i Skaraborg i några timmar för att sen anlända hos morsan och farsan där jag kunde duscha och fixa mig och jag fick lite "kvalitetstid" med min mamma Aino. Det var motvind stora delar men jag fick se på det som bättre träning.....
24 juli 2008
Krutgubbe - O-ringen
Rolig blogg
22 juli 2008
En plats har försvunnit.....
I bakgrunden går det att skönja Kinnekulle
Förra veckan var jag och sprang milbanan på Råda ås utanför Lidköping. Jag är uppvuxen vid foten av denna ås, som faktiskt inte är en ås utan ett randdelta som bildades under istiden och jag uppskattar verkligen naturen i Råda!! Milbanan är bra att springa då den har tre långa motlut till skillnad från där jag bor där största höjdskillnad är 5 meter….. Nu förtiden är jag sällan i Råda och i slutet på milbanan valde jag en alternativ sträckning för att förlänga löprundan en bit. Döm om min förvåning när jag helt plötsligt står framför en gigantisk krater och den stig jag tänkt använda inte mer existerar. Det ligger ett företag i närheten som sedan många år gräver grus som används till diverse saker. Det var bråk för några år sedan om detta företag skulle få utvidga sin verksamhet och uppenbarligen fick de det….
Denna stig leder fram till ett område där den gamla klubbstugan för den lokala skid- och orienteringsklubben låg och där jag spenderat så mycket tid sedan jag ens kunde gå när jag var liten i slutet av 60-talet. Det är en ganska konstig känsla att stå och få måla upp en mental bild av hur det såg ut där allt tidigare låg och där det nu bara är en stor grop. Ungefär som att en del av ens liv bara försvunnit.
Det var bara att vända tillbaks igen…..
Som ”plåster på såren” har grusföretaget byggt upp det så kallade Råda Vy där man kan stå och se ut ner över Lidköping och mot Kinnekulle som ligger rakt över på andra sidan Kinneviken.
21 juli 2008
Favorit i juli/Favourite in July
Vita hästar
18 juli 2008
Lite foton från kongressveckan - Some photos from the congress week
Juni slutade som trea bästa tik under Mary Lowe på SW:s utställning på Krägga!!!!!!!!
Memma var utplockad bland de sista 7 av ca 55 under Linda Jones på SvVK/Lövudden
Systrarna Arabia, Marimekko och Tiimari alla med HP på SW:s utställning
Juni fångad i närbild av Jörgen Oinonen på SW:s utställning
Utsikt från villan de brittiska damerna hyrde onsdag-kväll och de var fascinerade!
Brittiska gänget och jag samt en holländska.
I denna flygeln bodde jag. Rosen i förgrunden luktade in på rummet!!!
Krägga huvudbyggnad sett från sjön och på terassen framför åt vi middag!
Memma tvåa av de 20 inbjudna på Gala Match Show
Tidigare Kjell, numera Philip ställer ut sig för första gången.
Philip på bordet.
Play A While Fazer 6 månader - 6 months
17 juli 2008
Kongress osv.
Efter att hat varit hemma ett par dagar efter världsutställningen så styrde jag kosan norrut igen, denna gång till Krägga. Där har jag aldrig varit tidigare och det var en trevlig överraskning att det var så fint där. Underbara miljöer med rosor, Mälaren osv. Det var möjligt att registrera sig redan måndag kväll (så jag kunde sova lite längre tisdag morgon!!) och efter at jag plockade ut materialet så bytte jag några ord med bekanta. Whipcat-kenneln hade tagit på sig att bjuda på ett glas vin och lite tilltugg och i regnet gick jag till campingområdet och till min stora förvåning hade en ganska stor grupp samlats kring tältet där de serverade. Blev kvar där en stund och träffade gamla vänner och fick nya bekantskaper, främst utrikes ifrån. Måndag kom vi i säng tidigt för att jag skulle vara ”pigg och alert” första kongressdagen.
Kongressen hölls i ett ombyggt stall som var ljust och luftigt och därmed alldeles ypperligt för kommande två dagar. Magnus Hagstedt som höll i själva kongressdelen hälsade alla välkomna och det är bara att gratulera Magnus och övriga inblandade till att det blev två väldigt lyckade dagar med bra stämning. Först ut på agendan blev Shirley Rawlings (Chyton whippets) som berättade om processen fram tills 2006 då en ny standard för whippet fastslogs i Storbritannien. Hon pekade på de nya formuleringarna och tanken bakom de nya skrivningarna var att icke-rasspecialister skulle få en tydligare bild av hur en whippet skal se ut. Sedan påpekades det att FCI inte som är brukligt, att använda den standard som föreskrivs i rasens hemland. FCI har tagit en egen whippetstandard som skiljer sig på vissa punkter, bl. a passagen om storlek där den brittiska skrivning säger önskvärd storlek 47-51 på hanar medan FCI-standarden säger 47-51 och det där ”lilla” ordet önskvärd ger ju en väsensskillnad i verkligheten. Personligen blev jag lite förvånad när Mrs Rawlings för egen del hade jobbat för att höja storleksmåtten. Det var kongressens enhälliga uppfattning att FCI måste närmas och att den brittiska standarden även skall gälla inom FCI!
Bo Bengtson hade satt ihop en mycket intressant bildpresentation från den första championen i Storbritannien, Ch Zuber och fram till idag. Ofta familjevis presenterades hundar som på olika sätt fått betydelse i rasens utveckling. Bo hade även hittat lite mer informella bilder på whippets långt tillbaks i tiden från England och det som var så tydligt var att dessa familjehundar som stod för egen del såg bättre ut än de berömda champions vi såg från samma tidsera. I den paneldiskussion som följde kom också frågan upp om bilderna från förr är rättvisa, eller fanns det ett annat ideal i uppvisning då påfallande många hundar står med uppdragen mage och raka bakbensvinklar, något som ”familjehundarna” inte gjorde.
I den påföljande paneldiskussionen deltog Thomas Münch. Espen Engh, Bo Bengtson och Mary Lowe. Göran Bodegård var moderator och han försökta på alla sätt få till en debatt mellan deltagarna. Nere ”på golvet” kunde vi andra också kommentera osv. då en mikrofon skickades runt.
Efter lunch var det dags för mer ”lokal” whippethistoria. Espen Engh, Magnus Hagstedt och Birgit Wamberg hade all fått i uppdrag att presentera respektive lands rashistoria.
Lite vila innan middagen satte igång i samma lokal som kongressen. En mycket välsmaklig buffé hade dukats upp. Vi var nog många som fick en smärre chock då ett glas vin kostade 75 kronor och en liten öl 50 kronor…… Vi som skulle deltaga på ”Gala Match Show” med hund fick smita iväg lite innan middagen var slut för att hämta och förbereda våra hundar. När showen väl drog igång presenterades de vinstrikaste hundarna från 2007 en och en framför publiken. De deltagande hundarna kom från Sverige, Norge, Finland och Danmark. Katalogen innehöll bild, presentation och stamtavla på varje hund. Tre domare användes: Noreen Harris, Bonneymead Australien; Phoebe Both Shamasan USA och Diana Hansen Jesrea Sydafrika. Hundarna kom sen in två och två och den hund som fick flest röster av domarna gick vidare till nästa omgång och till slut hade det sållats ut tre finalister. Till min stora glädje var min Memma (Play A While Lady Orlando) en av dem tillsammans med Ch Courtbourne Ramazotti och Ch Libriums Quiet On the Set. Till slut vann Ramzotti med Memma på andra plats. Nu hade klockan dragit iväg och allt var över mycket sent och sängen hägrade för både två- och fyrbenta!!!
Programmet nästa dag handlade om hälsa och funktion. Klara Helstad hade fått uppdraget att för våra utländska vänner förklara vad RAS går ut på. En del av de utländska gästerna höjde lite på ögonbrynen åt vissa punkter i RAS-skrivningen men fick förklarat hur det förhölls sig i verkligheten. Det är uppenbart att kennelklubbar världen över har vitt skilda uppfattningar i hur mycket den enskilde uppfödaren skall styras med hjälp av diverse regelverk. Cathy Gaidos som förestår Whippet Health Foundation (http://www.whippethealth.org) i USA, en oberoende organisation som jobbar för rasens hälsa, presenterade hur de arbetar. Cathie Brown visade med hjälp av tabeller från en enkätundersökning gjord av The Kennel Club vanligaste dödsorsak osv. gälande whippet i Storbritannien. Enkäten hade skickats ut men bara runt 1250 hade svarat och då ca 3000 whippets registreras varje år av The Kennel Club så var underlaget inte helt trovärdigt men gav en fingervisning. Cathy pekade på att ett nytt synsätt behövs i hur whippetaveln bör se ut. Min vän Natalia Bialokoz från Polen stod på tur och i en mycket pedagogisk Power Point-presentation förklarade hon genetikens ”mysterium” och med hjälp av registreringssiffror från Sverige 1997-2007 kunde hon påvisa hur vi uppfödare utnyttjat den tillgängliga populationen. Kort sagt kan jag säga att Natalia gjorde succé!!
Efter lunch talade Gay Robertsson (Moonlake) och Iva Kimmelamn (Merci Isle) om funktion, båda på ett mycket engagerat och kunnigt sätt. En av diskussionerna som uppstod handlade om jaktinstinkten hos våra whippets. Någon påpekade att det kanske inte är så viktigt med mycket jaktinstinkt i det moderna samhället, men Gay menade att i en rastypisk whippets karakteristik ingår jaktinstinkten som en lika viktig del som andra som utgör en whippet. Hon själv skulle aldrig använda en whippet utan tydlig jaktlust i aveln. Iva hade massvis av intressanta foton och frågeställningar och här måsta jag som lärare kasta in en passus, under dessa båda dagar kunde alla deltagare fåt möjlighet att under ett par minuter fått diskutera med de närmaste bordskamraterna, då det märkets att behovet fanns. De flesta ville eller vågade inte tala i mikrofonen.
På eftermiddagen visade Phoebe Booth hur hon visar hundar professionellt i USA och hur hon löser de problem som kan uppstå. Efter det visade Maj-Lis Bruse hur hon och hennes hund Jacky samarbetar i ett team. Inger Von Matern och hennes son Örjan hade gjort en fantastisk trevlig film om viltspår och de utländska deltagarna var helt klart fascinerade av vad en whippet klarar av men också av sporten i sig som de flesta aldrig sett tidigare. Filmen finns att köpa.
Till slut skulle påsen knytas ihop och jag kommer inte ihåg allt som togs upp där men det som tog mest tid ifråga var så kallade långhåriga whippets som inte existerar men en liten grupp människor försöker få dessa hundar godkända som en egen ras trots inblandning av diverse raser…..
Så var två dagar tillända och det var mycket som snurrade runt i huvudet!!!
De två följande dagarna var SW:s utställning och det enda jag vill säga om upplägget är att det var mycket bra att köra hanar en dag och tikar påföljande dag. Allt blev mer lugnt och gemytligt och jag hoppas innerligt att detta kan bli en tradition!!
Det var trevligt att så många brittiska uppfödare kommit till Sverige och ett par hade till och med tagit med egna hundar!! Flera av dessa damer delade på ett eget hus precis på stranden. Onsdag kväll blev jag ditbjuden på middag och Sverige visade sig från sin bästa sida. Sol, lagom varmt, en spegelblank Mälare och svanar som simmade i strandkanten. Vi satt ute på den enorma altanen och mina vänner för kvällen kunde bara hålla med att en sån kväll är Sverige magisk och något liknande är svårt att uppbringa i deras eget hemland!
Torsdag kväll var också mycket trevlig då vi åt på hotellets restaurang. Det var extra roligt att få tala lite mer med Susanne Lindtsröm från Umeå då vi bara haft kontakt via mejl innan. Vi delar andra intressen förutom vår ras, men en sådan här kväll fick vi lägga dessa intressen åt sidan med tanke på övriga vänner vid middagen.
Sedan följde ett par dagar med min goda vän Anna-Lena Bäckvall innan utställningen på Lövudden. På söndag eftermiddag styrde jag bilen hem, trött men nöjd!!
Lite bilder från veckan som gick kommer snart!!
16 juli 2008
15 juli 2008
Krägga osv.
LInda Bengtzing duade kronprinsessan
Förövrigt är det nog bara min kusin som bett kungen (av misstag) att hålla käft!!!
7 juli 2008
Tradition i juli
Även om du inte är det minsta intresserad av sport och cykling så rekommenderar jag ändå att slå på teven den 23/7 då etapp 17 avgörs. Denna etapp är ca 21 mil lång och avslutningen är nog den mest klassiska (förutom målgången i Paris) med den "brutala" klättringen på ca 1.5 mil upp till alptoppen L'Alpe-d'Huez som är den tredje alptoppen de tar sig upp för denna dag!!! Tänk er själva att ni cyklat ca 20 mil i hög fart och sen måste cykla 1.5 mil uppför i mycket stark lutning!
Eurosport sänder varje etapp och hela tävlingen kommenteras av den entusiastiska duon Anders Adamsson och sveriges kanske mest entusiastiska sportkommentator Robert Vacchi.
Svenskt delttagande har vi i Magnus Bäckstedt som inte har med med någon topplacering totaltatt göra, utan han kan prestera bra på de släta etapperna som alltid slutar med enorma spurter om vinsten, för när Magnus kommer till bergen är han för tung (utan att vara en gnutta tjock!!) för att hänga med "bergsgetterna" som "flyger" upp för bergssidorna. Håll istället utkik efter Thomas "Gotland" Lövkvist som varit topp 60 i två år men som nu fått så mycker rutin (trots sina unga år) att det kanske är dags för en riktigt fin placering. Ingen svensk har gjort riktigt bra ifrån sig i touren sedan Gösta Fåglum var trea totalt 1970.
Tyst kommande veckan
Hoppas att allt blir trevligt även om det nog blir en hektisk vecka med massor av aktiviteter ala dagar utom lördag, puuhhh.....
6 juli 2008
Världsutställningen - The World Show
Det var spännande med så många nationaliteter i whippetringarna. Omväxlande också med whippets som jag inte sett förut eller varit nyfiken på att se "live" och inte bara på bild!
För egen del är jag supernöjd med min underbara Junis (Play A While Late Red Autumnhop Ale)framgång då hon vann dagens största klass, öppna tikar med över 40 anmälningar.
Nu är det bara att packa om för att åka till Krägga på måndag! Förhoppningsvis kommer jag hinna prata med lite fler personer än igår.
Förhoppningsvis kan jag sätta in lite bilder från alla happenings snart!
Now the World Show is over for me. It was a hectic day that started extremely early and ended very late! I went to Stockholm just over the day and it involved long driving in both directions but luckily I did not have to drive the car home!
It was very exiting that so many nationalities participated in the two whippet rings. It made a change to see whippets I have not seen before and wanting to see “live” and not just in photos.
I am really, really pleased for my own results. My wonderful “Juni” (Play A While Late Red Autumnhop Ale) won the biggest class of the day, open bitches with over 40 entries!
Today I have to start repacking and tomorrow I will drive up to Krägga for the congress and The Whippet Club show.
Hopefully I will be able to publish some photos from all the happenings soon!
4 juli 2008
3 juli 2008
Tornet på bilden
2 juli 2008
Vad kan man stöta på under en långpromenad i Kvänums- och Jungtrakten?
En liten badsjö
Havre
En riktig "klassiker", en möteskylt
Blommande lin.
Nyfikna får
Qvänums mat & malt som starkt rekommenderas. Självaste statsministern dinerade där i höstas!
Varma och trötta whippets....
Vete