7 juli 2008

Tradition i juli

Banprofilen för etapp 17
Eftermiddagarna i juli (ja, även om det är fint väder ute!!) är sedan många år tillbaks för mig vikta åt den oerhört facsinerande cykeltävlingen Tour De France. Trots dopingskandaler och en under 7 år överlägsen Lance Armtsrong så kan jag inte hålla mig från teven....




Även om du inte är det minsta intresserad av sport och cykling så rekommenderar jag ändå att slå på teven den 23/7 då etapp 17 avgörs. Denna etapp är ca 21 mil lång och avslutningen är nog den mest klassiska (förutom målgången i Paris) med den "brutala" klättringen på ca 1.5 mil upp till alptoppen L'Alpe-d'Huez som är den tredje alptoppen de tar sig upp för denna dag!!! Tänk er själva att ni cyklat ca 20 mil i hög fart och sen måste cykla 1.5 mil uppför i mycket stark lutning!





Eurosport sänder varje etapp och hela tävlingen kommenteras av den entusiastiska duon Anders Adamsson och sveriges kanske mest entusiastiska sportkommentator Robert Vacchi.





Svenskt delttagande har vi i Magnus Bäckstedt som inte har med med någon topplacering totaltatt göra, utan han kan prestera bra på de släta etapperna som alltid slutar med enorma spurter om vinsten, för när Magnus kommer till bergen är han för tung (utan att vara en gnutta tjock!!) för att hänga med "bergsgetterna" som "flyger" upp för bergssidorna. Håll istället utkik efter Thomas "Gotland" Lövkvist som varit topp 60 i två år men som nu fått så mycker rutin (trots sina unga år) att det kanske är dags för en riktigt fin placering. Ingen svensk har gjort riktigt bra ifrån sig i touren sedan Gösta Fåglum var trea totalt 1970.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lite fakta om en av de mest berömda stigningarna inom cykelsporten....

Alpe d'Huez är ett av de mest kända bergen i Tour de France. Det har varit med nästan varje år sedan 1976. Första etappen som var 1952 vanns av italienaren Fausto Coppi.

Klättringen är 13,8 km lång och med en medellutning på 8,1 %. Vägen har 21 serpentinsvängar skyltar med namnet på vinnarna på varje etapp som har avgjorts här. När man kom hit för 22:a gången 2001, började man om på botten med dubbla skyltar som hyllar både Fausto Coppi och Lance Armstrong.

Som den mest legendariska klättringen i Touren har den varit scenen för några kaotiska folksamlingar de senaste 10 åren. 1999 vann Giuseppe Guerini etappen trots att han blev omkullknuffad av en överentusiastisk åskådare som gick ut i vägen för att ta ett kort (senare uppsökte fotografen Guerini för att be om ursäkt). I 2004 års Tour kördes ett individuellt tempolopp uppför Alpe d'Huez. Det blev ett kaotiskt lopp med nästan en miljon människor på berget och många kunde inte motstå frestelsen att knuffa på sina favoriter upp mot toppen. Lance Armstrong vann etappen, men var 46 sekunder långsammare än den store Marco Pantanis tid på 36 minuter och 50 sekunder. De olika tiderna upp för Alpe d'Huez ska dock tas med en nypa salt då stigningen under de olika mättillfällena alltid kommer efter olika hårda etapper och antal körda kilometer.

Alpe d'Huez är också känt som "holländska berget", eftersom holländare vann här 8 av de första 14 gångerna.

Som jämförelse så är stigningen ifrån Hällekis till toppen på Kinnekulle 3 kilometer och de flesta som inte tränar cykling kommer inte upp för denna stigning utan stora besvär!

/Bianchi forever...."storebror"

Play A While sa...

Oj oj, vad "storebror" har läst på!!!....