15 juli 2008

LInda Bengtzing duade kronprinsessan

Kollade Aftonbladets artikel om Linda Bengtzings stora "fadäs" - hon duade kronprinsessan.... Detta är för mig just denna dagens stora "i-landsproblem" och en orsak till att monarkin borde avskaffas redan i morgon!!!

Förövrigt är det nog bara min kusin som bett kungen (av misstag) att hålla käft!!!

2 kommentarer:

Susanne Lindström sa...

Monarkin borde ha varit avskaffad sedan länge! Eftersom monarken får sitt ämbete genom arv och inte genom val är monarkin att betrakta som odemokratisk och på så vis även författningsstridig. Som de flesta vet har den svenske monarken inte längre någon politisk makt utan endast representativa uppgifter. Detta hindrar visserligen inte Carl XVI Gustaf från att då och då uttala sig politiskt. :D När det händer
har han få konsekvenser att frukta. Det kanske uppstår en liten debatt kring monarken och statsskicket. Sedan är allt glömt och han kan fortsätta som vanligt!

För många svenskar består nog nyttan av att ha en icke-vald monark i att "folket" på det sättet inte är lika ansvariga för statschefens handlingar som om de skulle ha valt denne. Ren slöhet alltså. Detta tror jag kan vara ett argument för att rättfärdiga monarkins existens i Sverige. Inte för mig dock! I den svenska monarkin kan "folket" när monarken gör ett fel, alltid hävda att de inte har valt denne. Man kan alltså inte lasta det svenska folket för monarkens handlingar.

Den svenske kungens nytta beskrivs ofta med hänvisning till att han genom att göra reklam för Sverige utomlands öppnar nya marknader för landet och därmed bidrar till en förbättrad ekonomi. Å andra sidan skulle man kunna säga att hovet
också kostar ganska mycket. År 2005 fick kungahuset sammanlagt över 90
miljoner kronor från staten. Ungefär hälften av apanaget går till förvaltning och vård av de kungliga slotten. Den andra hälften går till hovstaten. Här ingår bland annat kostnader för kungens representation, drottningens hovstat, kronprinsessans hovstat och prinsessan Lilians hovstat. Tänk vad de pengarna skulle kunna göra nytta på andra håll! Nej, nu får det räcka för den här gången!

Play A While sa...

Kunde inte ha sagt det bättre själv!