12 dec. 2008

Betyg

Usch I helgen är det dags att slutföra “ångestuppgiften” att sätta alla betyg. Trots att jag jobbat många år nu som lärare så blir det inte lättare, snarare tvärtom. Så mycket hänger på de betyg som eleverna har uppnått för att komma in på det program de önskar på gymnasiet. Är väl inte så förtjust i Jan Björklunds skolpolitik men på en punkt är jag överens med honom och det är att det behövs fler betygssteg. I teorin ser det kommande betygssystemet lovande ut med fler steg och förhoppningsvis skall det göra systemet rättvisare.

Det är lustigt att konstatera att vi i stort sett återvänder till det första betygssystemet som användes i Sverige när obligatorisk folkskola infördes på 1800-talet med A, B, C, D och E men också om jag har förstått korrekt ett underkänt betyg (F) i två varianter. Det ena F sätts om eleven har varit närvarande och försökt men inte nått målen och det andra F sätts om eleven helt enkelt skolkat mycket och inte närvarat på lektioner.

Förhoppningsvis skall de nya betygen minska orättvisan jag personligen ligger i betyget G då det är ett stort steg mellan de som just klarar G och de som är på väg mot VG.

Inga kommentarer: