11 dec. 2008

Djur

Vi stötte på mycket djur hela tiden under vistelsen, inte mint var det väldigt mycket djur synligt i trafiken. Det är bara att konstatera, djur i Indien är ”street wise”!! Hundar tittar noga innan de går över vägen och flyttar på sig när en bil tutar (det tutas väldigt mycket!!!!!!!!!!!!!). Just hundar var vanligt förekommande och de lever ett slag parallell-liv med människorna. De rör sig fritt ute på landet i byarna och inne i städerna och lever av vad de kommer över. De lägger sig och sover var som helst när de bli trötta och ca en halvmeter in på motorvägen är inga problem….. Väldigt få av dessa hundar sökte närmare kontakt med människor och de tyckte inte om att vi stannade och tittade på dem, då markerade de med att skälla. Tio minuter senare när vi återigen passerade samma grupp hundar så brydde de sig inte om oss när vi passerade på en meters avstånd, när vi inte brydde oss om dem.

Vi träffade en valpkull utanför ett tempel och de var väldigt sociala så detta avståndstagande är nog helt enkelt ett sätt att bättre överleva som lärs in. Dessa halvvilda hundar var förvånansvärt homogena i typen och kan liknas med en större mer ”bonnig” form av urhund som basenji. De hade i stort sett alltid upprättstående öron och många hade en liten kringla på svansen. Indierna tyckte att min kollega Linda (som föder upp just basenji) och jag var ytterst konstiga som ägnade dessa hundar intresse. I vissa städer ansågs de som ett problem och de avlivades inte utan de steriliserades och kördes ut på landsbygden. Visst finns det rsahundar men de bor bakom ”lås och bom” hos rikare människor, oftast längre norr ut i Indien.

Min fördom om Indien var att det går kor på gatorna lite överallt och visst fick jag mina fördomar besannade!!! I en storstad som Madras (Chennai) finns det inte plats för kor i den extrema trafiken men i lilla Srikakulam där vi bodde fanns det kossor och bufflar frigående överallt och alla djur har en ägare, de är värdefulla!! Kossorna äter mycket skräp som ligger (det var väldigt skräpigt och återvinning har indierna inte hört talas om!”!) på gatorna och de ser välmående ut. Bufflarna rörde sig mer i grupp men även de dök upp lite överallt.

Höns var också vanligt och den typ vi såg var mycket lättare än de vi ser i Sverige och kan kanske liknas mellan bondkatt och siames för att jämföra med katter. När vi körde på landsbygden sprang det höns, inte sällan med kycklingar, lite överallt. Kyckling var mycket vanligt mat i det område där vi befann oss!

Katter såg vi inte så mycket av men de var också oerhört eleganta och fina i typen. Katter är inte så väl sedda då de anses dra med sig dåligt omen.

Tyvärr fick vi inte möjlighet att se mer vilda större djur. I det bergsområde vi besökte dök det upp elefanter i mellanåt, men de var inte så populära då de förstörde på åkrarna och strax innan vi hälsade på hade en grupp män försökt jaga bort en flock elefanter och det slutade med att 16 män dödades av elefanterna…..

När vi var på väg hem vi fick möjlighet att utforska Madras en del och då besökte vi en ”snake park” men det lät bättre i teorin för visst fanns det massor av ormar och krokodiler osv. men det var så skitigt och luktade illa att det tog udden av just det besöket….

I sköldpaddstemplet fanns det naturligtvis lite sköldpaddor.
En kull med valpar vi mötte.

Mor och valp.


Killingar i en by.



Ko och höns i samma by.




En jättetrevlig hund vi mötte utanför Madras flygplats.





Mitt på stora genomfartsgatan inne i Srikakulam mötte vi denna grupp med bufflar!!!






På en gata utanför hotellet bodde denna tik och ett par hundar till.








Inte en ovanlig syn i Srikakulam district - kunde lika görna varit för tusen år sedan!!








2 kommentarer:

Whippeten Nota sa...

Så spännande att få ta del av resan!

Anonym sa...

Otroligt intressant läsning om din Indien resa Henrik. Vilken upplevelse det måste ha varit. Hoppas att allt är bra med dig, Jonas och hundarna.
Hälsningar
Mia W, Umeå