22 aug. 2008

Stirr up in England - Uppmärksammat TV-program i England

The BBC the other day aired a very critical program about pedigree dogs and dog breeding in general. Interesting is that the BBC has been covering Cruft’s for years and one wonders how this will work in the future after this program. A lot of things were horrifying to see but in some ways, according to my view, I could not agree with everything said. I do agree that inbreeding levels ought to be kept at a minimum to avoid the downside of inbreeding. We are happy that whippets are as healthy as they are, although we also have our share of problems but compared to what was seen in the TV-program they are cope able. Luckily whippets are also of a type of dog that is so basic in their construction that it must be nearly impossible to breed a whippet that will have problems coping with their daily lives.

The program can now bee seen in 6 parts on You Tube
BBC sände ett program häromdagen som har skapat stor uppmärksamhet och programmet gav en kritisk bild av rashundar och avel generellt. Intressant är att BBC har sänt Cruft’s på engelsk TV i många år och frågan är vad som händer med samarbetet efter detta? Mycket var hemskt att se men personligen kan jag inte hålla med om allt som sägs. Jag håller med om att inavel skall hållas på så låga nivåer som möjligt för att slippa de negativa effekterna det kan medföra. Vi kan vara nöjda att vi inte har mer problem än vad vi har i vår ras och det känns ju ändå som att de är små jämfört med mycket i programmet! Lyckligtvis är whippet också av en sådan måttlig hundtyp att det måste vara nästintill omöjligt att föda upp whippets som är konstruerade så att de inte klara sitt vardagliga liv på ett bra sätt??

1 kommentar:

Anonym sa...

Just whippeten är väl inte direkt i "farozonen" men människan har bevisligen stor makt när det gäller förändringar efter egen smak.

Positivt är väl ändå RAS och att man haft en GENERELL DOMARKONFERENS för "friska och typmässigt sunda hundar". För vilka har störst påverkan när det gäller hundaveln om inte domarna.

Man kan läsa artikeln i Hundsport nr 7-8/2008, författad av Göran Bodegård och Karin Droitz.
Den inleds så här:

"Inte sällan hävdas i samhällsdebatten att avel av rasrena hundar leder till svagheter och defekter och att detta bland annat beror på att utställningsdomare föredrar hundar med överdrifter i rastypiska särdrag. Det är förvisso sant att hundar av vissa raser premieras högt för att de har enskilda utpräglade särdrag; kort sagt överdrifter vilka inte alls alltid kan motiveras utifrån rasstandardens formuleringar. Typöverdrifter kan på så vis bli tongivande i avelsarbetet. Sådana överdrifter är ibland inte bara kosmetiska detaljer utan innebär en utveckling mot faktiska defekter och osundhet."

Margareta