14 jan. 2009

Gå ned i vikt

Någon frågade mig häromdagen om jag använder någon speciell metod för att gå ner i vikt, men mig veterligen använder jag ingen speciell metod. Kanske det är väldigt effektivt att till exempel använda GI-metoden eller liknande, men jag finner allt sånt krångligt. Jag gör det som känns bra och som passar mig och då det gått bra förut så gör jag likadant igen. Jag äter tre huvudmål: frukost, lunch och middag med varierande innehåll. Till lunch blir det oftast mycket grönsaker då jag äter på jobbet och jag tycker det är lättast att ta av det salladsbord som finns där med mängder av olika grönsaker. Vet inte varför men jag tycker det är väldigt jobbigt att bereda grönsaker hemma??

Mellan huvudmåltiderna så äter jag frukt, en liten macka eller lite nötter osv. för att hålla igång förbränningen. Det är ju viktigt att hela tiden låta kroppen ha något att förbränna. Jag väljer bort godis och snacks alla dager utom fredag då jag köper något onyttigt och stoppar i mig som belöning att jag skött mig alla andra dagar.

Det viktigaste är ändå att röra på sig tillräckligt mycket. Det blir långa promenader, löprundor, rullskidor eller cykel. Just nu är jag inte så speciellt bra tränad så träningen nu i början är att bygga upp mig igen och öka på vartefter så att inga skador uppstår eller att jag tröttar ut kroppen med för mycket träning i början och blir sliten. På helgerna använder jag ett annat ”knep” för att komma ner i vikt lite effektivare och det är att först komma ut på en runda på ett par timmar och äta frukost först när jag kommer hem. Vid konditionsträning har jag lärt mig en tummregel och det är att efter ca 1.5 timme börjar kroppen att bränna mer fett (den energi kroppen lagrat i musklerna börjat så sakteliga sina) och därför blir träningen längre än 1.5 timme mer effektiv ur viktnedgångssynpunkt.

Det som ofta händer med mig är att jag går ner några kilo ganska snabbt men då jag lägger på mig mer muskler (och som vi alla vet så väger muskler mer än fett) och då planar viktnedgången ut och ett litet tag händer ofta inte mycket och då är det lätt att känna att det är jobbigt då inget händer, men plötsligt när muskelmassan inte ökar så mycket längre brukar kilona rasa igen.

Sedan är det bara att konstatera att ju äldre jag blir ju svårare blir det att gå ner i vikt, troligtvis är väl inte metabolismen lika ”högoktanig” som den var för 10 år sedan??

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej
Såg att du länkat till min blogg. Jag har gjort detsamma med din.
Elisabeth Alström